In Memoriam

t Het nog nooit, nog nooit zo donker west,
of t wer altied wel weer licht

– Ede Staal


Willem Stephan Bos
* 15-03-1985 Winschoten
† 15-02-2024 Groningen

“Waar een Willem is, is een weg” – en daar kon je niet omheen. En soms was het meer zo: “Waar Willem is, is een vers geasfalteerde Autobahn van tien rijstroken breed.”

Wie wel eens samen met Willem in een Citroën DS heeft gezeten kan hier over meepraten. Met Willem was er maar één richting: rechtdoor.  Letterlijk én figuurlijk kwam je op de meest onvoorstelbare plaatsen, via paden die alleen hij kon zien.

De onorthodoxe weg die hij heeft afgelegd bestierde hij heel hoog in de toeren. Plankgas! En och, wat kon hij toch goed autorijden.  Met de voet stevig op het pedaal heeft Willem alles gegeven. Hij heeft bergen verplaatst. Zijn geliefde Stad beroerd. De wereld verbeterd. De vervreemding bevochten. Zijn Evangelie der Emancipatie verkondigd. Talloze mensen in het hart gesloten.

Opgebrand en uitgedoofd sputterde zijn motor de laatste jaren piepend en krakend zonder bestemming en zonder brandstof. De weg was een hele steile uitzichtloze heuvel geworden. Weloverwogen, waardig en plechtig heeft Willem zelf besloten afscheid te nemen – na een lang en zorgvuldig euthanasieproces. Er zat nog een laatste ritje in. Geheel des Willems zat hij zelf achter het stuur en koos hij de route.

De weg is nu afgesloten.

Willem stond aan de wieg van Literair Café De Graanrepubliek. Zijn hart en ziel zijn nog steeds elke dag voelbaar. We vieren zijn verlangen om te verbinden, zijn vrijgevigheid en empathie, zijn creativiteit en humor.

Op 15 februari 2024, donderdagavond is hij vredig heengegaan. Willem was niet alleen. Op 21 februari 2024, woensdagochtend is na een bijzondere en liefdevolle ceremonie de crematie voltrokken te Winschoten.

Op 15 maart 2024, op zijn 39e verjaardag, zullen we een dag organiseren in het café om Willem te herdenken.

Rust zacht. Bedankt voor alles.