Zaalhuur

Ongeveer 25 tot 30 zitplaatsen, standaard 6 tafeltjes. Zonder stoelen tot 50 personen mogelijk.


Grotere tafel voor privé-ontmoetingen, diner, vergaderingen, workshops, knutsel en hobby, plek voor 12 personen.


Modulair ingericht: (algemene leden-) vergadering, verjaardagsfeesten, afstuderen, kunstvertoningen, bedrijfsuitjes.


Beamer en microfoon beschikbaar: pubquiz, filmvertoning, kroegcollege, presentaties.


Alle foto’s gemaakt door © Markus Thomanek.


Welkom!

Leuk dat je overweegt om het bovenzaaltje te gebruiken bij  Literair Café De Graanrepubliek. 😄👋


TLDR

Eigen zaaltje (25m2), af te sluiten met deur: beamer, microfoon, grote tafel, twee opklapbare statafeltjes, wifi, tot 30 zitplekken, tot 50 personen zonder stoelen. Flexibel en modulair in te richten. Diner, (algemene leden-) vergadering, pubquiz, kroegcollege, verjaardag en afstuderen, knutseldagen, kunstvertoningen, bedrijfsuitjes, filmavonden. Zeer persoonlijk en doorgaans zonder kosten. Kleine groepen ook welkom, vriendelijk naar studenten. Queer-vriendelijk. Korting mogelijk. Bring Your Own Food, combimagnetron, aifryer.

Bekijk onze agenda voor beschikbare dagen.

Meer weten? Blijf lezen.

Of stuur direct een mailtje!


W/W/W/W/W/H/H/B/H?


Wie? (25-30 zitplaatsen; tot 50 personen zonder stoelen; kleine groepen welkom)

– De ruimte is een uitkomst als je iets kleinschaligs wilt organiseren. Ook de kleinere groepen zijn bij ons van harte welkom. Het maakt niet uit of je met 10 of met 30 personen daar zit: in de zaal is het vanzelf gezellig en persoonlijk. 

– Er is altijd plek voor één meer, maar als iedereen een comfortabele zitplaats wil, dan raden we aan om een maximum aan te houden van 25 tot 30 personen. Bijvoorbeeld voor filmvertoningen, kroegcolleges, vergaderingen.

– Als de zitgelegenheid van secundair belang is, dan is er meer mogelijk. We hebben met veel plezier evenementen gehad met 50 personen, en zelfs daarboven. Niet iedereen zal tegelijkertijd kunnen zitten, maar het werkt alsnog. Stoelen maken plek voor statafels en er is meer ruimte om rond te lopen. Sommige gasten komen later aan of gaan eerder naar huis, of vinden hun plek in de benedenzaal of op het terras.

Belangrijke informatie voor gasten die beperkte mobiliteit ervaren: helaas zijn de toiletten en de bovenzaal enkel bereikbaar via een smalle wenteltrap.


terugkerend bezoek? We staan altijd open voor het maken van een herhalende reservering, een korting is bespreekbaar. 

studie/studentenvereniging? Wij werken sinds onze opening met veel plezier samen met aantal studentenorganisaties. We bieden dan een vaste korting aan van 10% en een sponsorbedrag. In ruil daarvoor worden een aantal evenementen bij ons gehouden. Interesse? Neem dan contact op.

Goed doel? Fundraiser of sponsorevenement? We denken graag mee. 🤗


Wat? (privézaal, flexibel in te richten, met voorzieningen)

– De bovenzaal is volledig naar eigen wens in te richten. Geef vooral je wensen door. We denken altijd mee en zullen qua inrichting en opstelling zoveel mogelijk klaarzetten, gebaseerd op onze eigen ervaring, het aantal bezoekers en het thema van de reservering. Ballonnen en slingers mogen natuurlijk ook opgehangen worden, dat laten we verder aan jou over.

– Het is een kleine zaak met een klein team. Boven is er geen bar, en als het druk wordt zal er waarschijnlijk geen of beperkte tafelservice zijn. Iedereen wordt dan ook aangemoedigd om zelf naar de bar te gaan om te bestellen. Af een toe een leeg glaasje meenemen van boven maakt ons ook erg gelukkig.

– De grotere tafel is standaard niet opgesteld, want dit gaat ten koste van de ruimte. Toch een welkome toevoeging voor o.a.: knutseldagen, vergaderingen, veilingen, cadeautjestafel, hapjes enzovoorts. Onder deze tafel is het ook zeer geschikt om jassen en tassen te stallen en een eventuele afvalzak. Je kan met ongeveer 12 personen rondom de tafel zitten.

– Er zijn twee opklapbare statafeltjes aanwezig.

– Boven is er een aparte geluidsversterker. Verbinden kan met: jack 3,5 mm, USB-C en (draadloos) via Bluetooth.

– Een beamer is aanwezig. 🍿

  • Audio kan via de versterker: selecteer als input “Beamer”; de beamer maakt zelf ook altijd geluid maar deze kan overstemd worden door de versterker luider te zetten. Zet de beamer-audio op 35% en de versterker naar eigen inzicht.
  • Chromecast (draadloos)
    • Verbindt het apparaat met de beamer-WiFi (“GraanCinema”); wachtwoord aan de bar
      • Laptop
        • Gebruik de “Cast”-functionaliteit als deze al in een app zit
        • Screen Share (kopie van het scherm):
          • Chrome browser > 3 verticale puntjes > “Opslaan en delen” > “Casten” > Selecteer bij bronnen: “Scherm” > Selecteer de beamer
      • Mobiele telefoon (Android)
        • Gebruik de “Cast”-functionaliteit als deze al in een app zit
        • Screen Share (kopie van het scherm):
          • Google Home > Screen Share
  • HDMI-kabel
    • Sluit de kabel aan op een laptop en de beamer: dit is in principe Plug & Play. Soms moet het besturingssysteem toestemming verlenen om de HDMI-output daadwerkelijk te vertonen op het scherm, of om geluid af te laten spelen.
  • Apple werkt vaak niet! We hebben zelden een succesvolle ervaring met Apple gehad. Er is hier geen adapter. Neem altijd een geschikt apparaat mee.
  • Een USB-stick werkt ook niet altijd. Deze kan niet direct in de beamer. Dit kan alleen via een laptop en screen share.
  • Het bestand online hebben (bijvoorbeeld een PDF in de cloud) maakt het al veel eenvoudiger.
  • Er is hier soms een laptopje aanwezig, dit is geen garantie.

– Let wel dat het gebruik van de beamer en het scherm ten koste gaat van de ruimte. Wij raden aan tot 25 personen in de zaal uit te nodigen. 

– We hebben 3 microfoons, 2 monitors (luidsprekers), 4 kanaal-mixer en kabels. Een microfoon kan direct in een monitor. Erg leuk voor bijvoorbeeld een pubquiz. We kunnen 5 tot 6 groepjes maken, met elk 5 tot 6 deelnemers. Met beamer raden we 25 personen aan in het publiek. Zonder beamer is het tot 30 personen geschikt.

Aanwezig is:

  • 3x diverse microfoons
  • 1x Mackie PROFX8v2 mixer
  • 2x the box MA100 (mounted) monitors
  • kabels etc.
  • Salora 50BHD2000 beamer: Google Chromecast, HDMI + kabel
  • Versterker met: 3.5 mm, usb-c, Bluetooth 

– Helaas is live muziek niet toegestaan, vanwege beperkingen opgelegd door de gemeente.


Wanneer? (online agenda; open vanaf 16:(30), sluitingstijd vanaf 02:30)

– Je kan altijd de beschikbaarheid bekijken op onze online agenda.

– Op dinsdag, woensdag en donderdag gaat het café open om 16:30 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag is dit 16:00 uur. We zijn gesloten op maandagen. Mocht je buiten de openingstijden iets nodig hebben (bijvoorbeeld het ophalen van cadeautjes na een feest) dan kan dat uiteraard. 

– Wil je graag iets organiseren buiten de reguliere openingstijden, bijvoorbeeld op de maandag? Je kan het gehele café afhuren voor € 20 per uur (plus 2 uur extra voor het openen en sluiten). Dit zijn de kosten van één personeelslid (break-even). De consumpties staan hier los van.

– We zullen altijd aanbevelen om minstens een half uur eerder te komen om de ruimte naar wens in te richten.

– Rond 1:00 uur ’s nachts zullen we je mogelijk verzoeken om het geluidsniveau iets in te perken. Dit om rekening te houden met de buurt en de bewoners boven het café.

– Er is geen officiële sluitingstijd in Groningen. Het terras moet wel om 02:00 uur dicht en stil. We gaan meestal rond 02:30 ’s nachts richting sluiting, maar dit wil nog wel eens later worden!


Waar? (binnenstad; benedenverdieping en terras ook aanwezig) 

– Het adres is: Gedempte Kattendiep 11, 9711 PL, Groningen

– Het café is in de binnenstad, nog net binnen de diepenring. Vanaf het station ga je over de Museumbrug, en na een klein stukje rechtdoor (tot aan de bioscoop) rechtsaf naar het Gedempte Zuiderdiep. Aan het einde wordt dat vanzelf het Gedempte Kattendiep. De straat is niet geschikt voor auto’s en parkeren, alhoewel er meerdere parkeervoorzieningen om de hoek zijn (bijv. Rademarkt, Damsterdiep, Oosterpoort). Het Kattendiep is recent een busbaan geworden, het wordt dan ook niet aanbevolen om op de busbaan te fietsen. Er is een bushalte aan de overkant van de straat.

– Beneden zijn er nog eens 30 zitplekken.

– Het terrasseizoen loopt van maart tot en met oktober. We hebben dan ongeveer 30 zitplekken. In de andere maanden is alleen het gevelterras beschikbaar met ongeveer 16 zitplaatsen. 

– Beneden en buiten blijven toegankelijk voor andere bezoekers van het café. Het is niet mogelijk deze ruimtes te reserveren, maar als er plek is ben je hier natuurlijk ook van harte welkom.


Waarom? (persoonlijk; betaalbaar; bijzonder sfeervol)

– Een leuk evenement met collega’s, vrienden en familie, waarom niet? 😊

– Waarom Literair Café de Graanrepubliek? Na een behoorlijk aantal jaren met heel wat evenementen achter de rug, met prachtige herinneringen en heel wat ervaring en expertise rijker, kunnen we met gepaste trots melden dat wij één van de best beoordeelde café’s van Groningen zijn. Steevast prijzen de bezoekers de vrijheid en flexibiliteit, de persoonlijke aandacht, de inclusieve aanpak, de verrassend uitgebreide menukaart met een focus op kwaliteit, en natuurlijk het feit dat we vrij betaalbaar zijn voor een café in de binnenstad.

– Het gebouw zelf is een stadsmonument. Het buitenaanzicht is beschermd vanwege de culturele en historische waarde voor de stad. De binnenkant wordt met hetzelfde respect behandeld. Ervaar een unieke plek in Groningen, in een zee van monumentaliteit, omringd door kunst en boeken. 


Hapjes🍫 (bring your own food; beperkte kaart; we maken het voor je warm)

– Bij gebrek aan een keuken hebben we een beperkte hapjeskaart (onder voorbehoud):

Mars, Snickers, Kitkat Chunky, Bounty, Skittles, nootjes, maïssnacks, zonnebloempitjes, popcorn zoet & zout, Pringles Original, Paprika, Hot & Spicy, Sour & Cream, worst, kaas, bapao rund & kip, noedels, Tuc.

Bring your own food. We moedigen je aan om zelf hapjes mee te nemen, of te laten bezorgen.

– We maken het voor je warm met onze combimagnetron of airfryer.

– We hebben altijd wel wat bestek, bordjes en kommetjes.

– We hebben een beperkte koelcapaciteit, een paar hapjes en een taart zal altijd wel passen.


Budget (<10 personen: €10 per uur; >10 personen: geen kosten; één drankje per uur)

– Wil je de zaal privé huren en zijn er minder dan 10 personen? Dan vragen wij om een bijdrage van € 10 per uur. Je zou kunnen overwegen om de ruimte ook voor andere bezoekers toegankelijk te houden, dan is er geen bijdrage.

– Wil je de zaal privé huren en zijn er 10 personen of meer? Dan hoef je geen bijdrage te betalen, mits er naar alle redelijkheid ook afdoende wordt besteld: 1 drankje per 1 persoon per 1 uur.

– Je bepaalt zelf hoe de rekening wordt gepresenteerd. Je kan bijvoorbeeld een vast budget met ons afspreken. Ieder voor zich is natuurlijk ook mogelijk. Over het gebruik van muntjes kan je hieronder meer lezen.

Muntjes en korting

We bieden een arrangement aan waarbij we gebruik maken van onze eigen “Graanrepubliek”-muntjes. Een ontzettend leuk gebaar naar de gasten. Het is precies duidelijk hoeveel het gaat kosten, en je verdeelt zelf de muntjes onder je gasten. Je ontvangt ook een leuke korting op de drankjes. Achter de bar kunnen wij sneller werken, en ons richten op wat we het leukste vinden: jullie een fantastisch feest verzorgen.

  • Hoe werkt het tijdens het evenement?
    • Je kan aan de bar de muntjes kopen.
    • Meestal wordt aan het begin van het evenement een groter aantal afgenomen, dit is naar eigen inzicht. Heb je bijvoorbeeld 25 gasten en wil je dat iedereen 2 drankjes kan bestellen? Dan zou je dus gelijk 50 muntjes kunnen kopen.
    • Het is geen probleem om later meer muntjes af te nemen. Dit kan zolang het evenement duurt.
    • De muntjes worden alleen per veelvoud van 10 verstrekt: dus 10 stuks, 20, …, 50, …, 100 etc …
    • De minimale afname is 10 muntjes.
    • De muntjes kan je niet terug verkopen.
    • Betalen kan direct, maar ook aan het einde van de avond. Je kan ons ook vragen om achteraf een factuur te sturen. Het opmaken van de BTW-bon kan pas aan het einde, omdat dan pas bekend is wat er afgenomen is.
  • Hoe zit het met de prijs en de korting?
    • De prijs van een muntje is € 3,00. (vanaf 01/01/2024)
    • Aan de bar is een muntje tot één euro extra waard. Als de oorspronkelijke prijs van een drankje € 1,- hoger is dan de waarde van de muntjes, dat telt de actie niet. Zie de prijslijst hieronder.
    • Gemiddeld komt dit neer op een korting van 15%.
    • De grootste besparing is op pils en wijn. Het prijsvoordeel is minder significant voor de overige producten, je geniet natuurlijk nog steeds van de andere voordelen (eerlijke verdeling, overzichtelijke uitgaven).
  • In het verleden hebben gasten er soms ook voor gekozen om de muntjes anders in te zetten. Bijvoorbeeld: één muntje is simpelweg één drankje, met variërende limieten. We denken graag met je mee!

Prijslijst

Bekijk hier de actuele menukaart voor de oorspronkelijke prijzen.

1 muntje: prijs = € 3,- (geldig voor alle producten < € 4,-)

  • huiswijn (rood, wit, rosé) 175 ml
  • Moretti pilsener 250 ml
  • warme dranken: (decaf) koffie, espresso, cappuccino, latte (macchiato), thee, warme chocolademelk, etc.
  • frisdranken en vruchtensappen
  • alcoholvrije bieren
  • shotjes 20 ml

2 muntjes: prijs = € 6,- (geldig voor alle producten < € 7,-)

  • Moretti pilsener 500 ml
  • speciaalbieren op fles en van de tap
  • gedestilleerd, huiswhiskeys 40 ml

3 muntjes: prijs = € 9,- (geldig voor alle producten < € 10,-)

  • single malt whiskeys
  • cocktails

5 muntjes: prijs = € 15,- (geldig voor alle producten < € 16,-)

  • pitcher Moretti pilsener 1500 ml [6 voor de prijs van 5, €2,50 per biertje!]
  • karaf huiswijn wit/rood 800 ml of rosé fles 750 ml

Hoe? (eenvoudig boeken via de mail, telefoon of aan de bar)

– Geen gedoe: we vragen niet om een contract of een voorschot.

Geschikte dag gevonden? Of heb je een andere vraag? Je kan als volgt contact opnemen:

  • Telefoon: (+31) (0)50 280 0006 (tijdens openingstijden)
  • E-mail: contact@cafedegraanrepubliek.nl
    • vermeld zo mogelijk de gewenste datum, de begin- en eindtijden, het aantal deelnemers, het soort evenement, de gewenste opstelling, andere bijzondere wensen
  • Je bent om te reserveren natuurlijk ook in den lijve meer dan welkom aan de bar.

Je bent van harte uitgenodigd even langs te komen om het zelf te bekijken. Tot snel! 😁


Sfeerimpressies.

Alle foto's gemaakt door © Markus Thomanek.


Pubquiz (±25 personen met beamer, tot 30 zonder beamer)

Film, kroegcollege, presentatie (±25 personen)

Feesten en partijen, verjaardag, afstuderen (tot 30 zitplaatsen, ook mogelijk tot 50 personen)

Vergadering en bijeenkomst

Intieme presentaties

>Wat is er nog meer te doen in de buurt?<

Beknopte Reisgids

Deze beknopte reisgids bevat goed bedoelde suggesties! Misschien staat x of y er niet tussen. Oeps! Er is genoeg te vinden op het internet voor bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld: https://www.visitgroningen.nl/nl. We gaan er hieronder vanuit dat u het Gedempte Kattendiep en het café als uitvalsbasis gebruikt. Veel plezier!

Groningen is een compacte, jonge, bruisende stad met veel geschiedenis: de meeste bestemmingen zijn goed te bereiken met de benenwagen, en al helemaal met de fiets. Als je weinig tijd hebt en veel wilt zien, zou je eens kunnen overwegen om op het station een OV-fiets te huren.

Ook als je actieradius beperkt is tot het Literair Café, dan is er alsnog meer dan genoeg te beleven. Ook met beperkte tijd en afstand is in dit hoekje van de stad een gevarieerd stukje Groningen te ontdekken.

Direct naast het café bevindt zich de énige authentieke Ierse pub in de stad: O’Caelleigh’s met traditionele live muziek, huiskamersfeer en Ierse drankjes, de leukste buren die je je maar kan wensen. Ook leuk: een bowlingbaan. Ook heel leuk zijn de historische hofjes: bijvoorbeeld het Pepergasthuis of het Sint Anthony Gasthuis. Aan het eind van het Kattendiep kan je tapas eten, salsadansen, Cubaanse cocktails drinken, en gewoon erg lekker dineren (Hemingway Bodega & Moro) én hier is ook het mooiste steegje van Groningen.

Het mooie steegje brengt je heel toevallig ietsjes verderop in de Steentilstraat, bij het legendarische Café Kult, wat een inspiratie was voor ons café! Kult heeft naast een fijne sfeer ook altijd leuke hapjes. Voor een wat meer uitgebreide eetervaring blijven we in de Steentilstraat: probeer vooral een reservering te bemachtigen bij de Olijfboom: heerlijk Grieks eten. Nog één steegje verder en dan kom je uit bij de Kostersgang: hier is familiebedrijf Brouwerij Martinus in een prachtig monumentaal gebouw (een oude drukkerij) waar nu allemaal Groningse biertjes worden gebrouwen, en ze doen ook vaak (jazz)(muziek)evenementen. Hier zien we de “dronkemanstoren” ofwel de St. Jozefkathedraal.

Eenmaal geland op het station van Groningen is daar gelijk al het Groninger Museum. Kunst is een belangrijke hobby. Dus misschien dan toch nog even een blik naar binnen werpen. De weg vervolgend naar het Zuiderdiep kunt u naar de bioscoop bij de Pathé. Maar naar de film gaan kan net zo goed bij het Forum Groningen, zij bieden een wat meer artistiek verantwoorde selectie aan. Het Forum is altijd een bezoekje waard, ze doen natuurlijk veel meer dan alleen roltrappen en arthouse etaleren. Poppodia en theaters als Vera, SPOT/Oosterpoort en Grand Theatre zijn geliefde bestemmingen. En nu we er dan toch zijn: ´eem zwaaien naar d´Olle Grieze en ergens een eierbal kopen. En sla vooral de markten niet over: Grote Markt, en de Vismarkt, tot aan Duitsland beroemd voor de vis, en hier is ook regelmatig de warenmarkt. Hier in het centrum is ook het grotere winkelgebied te vinden, met de bekende ketens. Dit kan anders! Aan het einde van de Vismarkt begint de Folkingestraat en dat is de leukste winkelstraat van Groningen. Sla de Starbucks vandaag even over en ga lekker bij El Maïda zitten.

Een vaak over het hoofd geziene bezienswaardigheid is de Oosterhaven. Bootjes kijken maakt hongerig, gelukkig is daar ook het Harbor Café. Het schijnt dat de chef zijn eigen koksmes heeft gesmeed. Wel hongerig maar geen zin in fine dining? Kebab, sushi, pannenkoeken, patat, pokebowl, falafel, pizza, hamburgers alles is in de buurt… En sterker nog: je hoeft je stoel niet eens te verlaten! Met één druk op de knop wordt het gewoon naar het café gebracht.

Bijna de gehele avond kan je altijd nog even snel naar de supermarkt (Jumbo, Albert Heijn, allebei open tot 22:00 uur), en anders alsnog later naar de nachtwinkel of de nachtgroenteboer. Geen sluitingstijd in Groningen, dus in de late uurtjes kan je vanzelfsprekend nog even naar de Poelestraat en Peperstraat, hét beroemde uitgaansgebied van Groningen met iconische plekken als Het Pakhuis voor een dansje, of Café De Zolder voor een wat meer ontspannende ervaring. Even snel wat zingen bij de karaokebar, of toch liever een potje poolen? En om de herinnering aan een leuke dag helemaal af te maken: nog één drankje bij Nachtcafé Warhol. Als hekkensluiter. Om het af te leren. De allerlaatste!


>Korte geschiedenis van de straat en het pakhuis<

Het Ongedempte Kattendiep

Moeke, moak de kovvie kloar,
snikke komt van Stad.
Wie hebt zo’n laange raize doan
en nog gain kovvie had

Moeder, zet de koffie klaar,
de snik komt uit de stad.
We hebben zo’n lange reis volbracht
en nog geen koffie gehad.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Snik

De binnenvaart

Een ‘snik’ is een soort trekschuit dat veel werd gebruikt op de (Groningse) binnenvaart. Het zal voor talloze generaties een heel vertrouwd gezicht zijn geweest in het straatbeeld van Groningen. Dit heeft minstens een half millennium de stad gevormd, en daarvan is het meeste nu onzichtbaar geworden. Zo veel bootjes, handel en bedrijvigheid. Allemaal met hun eigen bestemming, cultuur en stoere verhalen. Graan was natuurlijk niet het enige wat mee ging op de vaart. We moeten het hier natuurlijk wel even expliciet benoemen vanwege de geschiedenis van het gebouw en van de straat waar het café in zit.

Waarom “Gedempt” en wat is een “Diep”?

In de stad zijn kan je nog veel meer straten vinden die iets met Gedempt en Diep in hun naam hebben. Het woord diep is een Gronings woord en daar wordt doorgaans kanaal mee bedoeld. Het was (en is nog steeds) hartstikke handig om met een bootje allerlei goederen te vervoeren. Het Kattendiep is heel lang geleden uitgegraven, in het jaar 1260. Je kon met een bootje zo naar het niet-gedempte Zuiderdiep via het niet-gedempte Kattendiep vanaf het niet-gedempte Schuitendiep, en zo de hele stad door. Uiteindelijk werd er na 620 jaar besloten om het Kattendiep te dempen. Dat was in het jaar 1880. Ons pakhuis is gebouwd in het jaar 1876 en is ontworpen als graanpakhuis. Daar hebben ze dus slechts 4 jaar plezier van gehad. Je kon dan zo aanmeren met je vrachtschip en grote zakken graan opslaan over de vijf verdiepingen. De takel/katrol was toen nog alleen voor binnen. Deze is nu geschikt voor buiten. Daarom zijn de balken in het gebouw ook iets breder dan gemiddeld. En omdat niemand het gebouw gebruikte als woonruimte, heeft het ook geen “originele” ramen, dit kwam later. Oorspronkelijk werden houten panelen gebruikt om de elementen buiten te houden. In het jaar 1900 heeft er een renovatie plaatsgevonden. Daarbij is onder andere het pand verhoogd, dit is ook zichtbaar vanaf de buitenkant als je op de hoogte van de vensters let. Het gebouw heeft na onze grondige renovatie in 2011-2015 hopelijk nog een lange geschiedenis voor zich. Ondanks de relatieve jonge leeftijd van het pakhuis, is het een van de weinige gebouwen in de straat die overtuigend herinnert aan de (vele) oorspronkelijke functie(s) van het Kattendiep: in het bijzonder haar relatie met de binnenvaart en het graan.

Oost-Groningen & Het Graan

Groningen (de provincie) heeft een heleboel graan verbouwd in haar geschiedenis. Een tijd lang was Oost-Groningen “De Graanschuur” van Europa. Hier werd veel geld verdiend, later ook met strokarton. Deze iconische fabriek is buiten bedrijf, maar dient nu de kunst. Al deze activiteit zorgde onder andere voor een heleboel tweedelingen met aan de ene kant obsceen rijke boeren (herenboeren) en aan de andere kant een grote groep berooide boeren (keuterboeren). Een vruchtbare bodem voor socialisme en communisme. Groningen had in de provincie tot in de jaren ‘ 80 nog als allerlaatste een CPN-burgemeester. Helaas niet zonder controverse, meer dan eens werd het lokale bestuur vanuit Den Haag overgenomen of werd zelfs het leger ingezet uit angst voor revoluties. Dit heeft ook levens geëist. Groningen (d.w.z. Sicco Mansholt) heeft een verrassende rol gespeeld bij de vroege Europese Unie, het Europese landbouwbeleid en hij heeft honger in Europa nagenoeg ondenkbaar gemaakt.

Het boek “De Graanrepubliek” van Frank Westerman gaat hier zéér uitgebreid op in en wordt met klem aanbevolen om te lezen – het café draagt deze naam dan ook met gepaste trots als directe hommage aan het boek en natuurlijk de provincie. Hier wordt het een en ander ook prettig samengevat.

De Rode Driehoek

Onze boekenwinkel heet “De Rode Driehoek”. Het rode driehoekje is een politiek symbool uit Frankrijk uit de jaren 1890: oorspronkelijk om de 8-urige werkweek mee aan te duiden (8 uur rust, 8 uur werk, 8 vrije tijd) en is sindsdien gebruikt door vakbondslieden, politieke gevangen, socialisten en communisten. Het symbool is heel veel gebruikt in de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog door zowel de bezetter als door sympathisanten. Tegenwoordig wordt het ook omarmd door antifascisten en alles wat anti-extreem rechts is, en in veel landen is het geheel zonder controverse om een rode driehoek te dragen. In Groningen wordt er een nog een laag aan toegevoegd, waar “De Rode Driehoek” ook nog kan verwijzen naar drie linkse bolwerken in het Oosten van de provincie: Finsterwolde, Beerta en Bad Nieuweschans. Toen het café werd opgericht, kwamen 2 van de 3 oprichters uit die regio’s, en we hadden een gedeelde achtergrond vanuit de studentenvakbond. De naam was dus snel gekozen. Bonus! De fietsbond heeft een gratis fietsroute gepubliceerd met dit thema.

Wat zijn “katten”?

Het woord “Katten” verwijst naar een soort verdedigingswerk. Groningen is een vestingstad, en het Kattendiep was een van de beschermde en ommuurde stadsgrenzen. Een heel stuk muur is nog zichtbaar bij het Pepergasthuis. Dat alles in Groningen heel dichtbij lijkt heeft hier veel mee te maken, een stad wil altijd groeien, maar dat was voor Groningen heel lang geen optie. Samen met het in de jaren 1970 ingezette verkeerscirculatieplan heeft deze historie tot hedendaags zeer leefbare en compacte stad geleid.